Tie-dye of batik.

De tie-dye en batik print zien we de laatste jaren met regelmaat in het modebeeld verschijnen. De zomerse stof met een zwoele en tropische uitstraling wordt vaak gebruikt in collecties van zowel bekende ontwerpers als discounters. Door de eenvoudige maar arbeidsintensieve tie dye of batik techniek ontstaat er een ton-sur-ton kleur verloop met onregelmatige patronen, welke een prachtige basis zijn voor een zomerse look.

Verschillende batik patronen

Qm tie dye of batik patronen te laten ontstaan worden er verschillende technieken gebruikt. Bij tie dye wordt er gebruik gemaakt van een bindtechnieken en bij batik werkt men juist op een recht egaal vlak en wordt er gebruik gemaakt van een was techniek.

Bij tie dye wordt de stof op verschillende manieren opgerold en vastgebonden met touw of elastiekjes waarna verschillende delen van het pakketje wordt overgoten met textiel verf of juist een ontkleurder als chloor. Op deze manier van verven ontstaan er spannende patronen.

Batik is een verftechniek waarbij patronen met warme was op de stof wordt aangebracht door middel van een stempel of een pen. Daarna wordt de stof in een verfbad gedompeld, zodat de niet met was bedekte delen gekleurd worden. Dit hele proces gebeurd met de hand en is daarom een tijdrovende techniek. Het kan dagen en soms zelfs weken duren dat de prachtige kleurige batik stof klaar is voor gebruik.

Tegenwoordig zien we zowel de batik als tie-dye print als gedrukte print. Ook de gedrukte exemplaren zijn prachtige stoffen en moeilijk te onderscheiden van de originele verf techniek.

Toch kun je zien of je met de originele of gedrukte versie te maken hebt, de machinaal gedrukte print is aan één kant bedrukt. De originele stof heeft een de print aan beide zijden omdat de volledige stof ondergedompeld is geweest in een verfbad.

Tie-dye en batik stoffen vind je in verschillende stoffenwinkels en markten, vooral de oosterse markten of al verwerkt in kleding. Ga je op vakantie of voor je werk naar Azië of Afrika probeer eens een een lokale stoffenwinkel te bezoeken en vind daar de mooiste batik stoffen.

Afrikaanse wax stof
Aziatische Batik

En wil je graag je eigen prints creëren ga dan zelf aan de slag. Begin makkelijk met een eenvoudige tie-dye en bouw je kennis aan verftechnieken langzaam uit. Maak de de meest spannende bindingen, de uitbundigste was patronen en wie hier nog niet genoeg aan heeft, combineert de 2 verftechnieken.

Aziatische Batik verwerkt in modisch wikkelrokje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven